Vi hade beställt två kanoter i Immeln, det var de två sista! Med många skridskosäckar och sopsäckar som skydd för vattnet lastade vi farkosterna. Vi hade medvind, vilken lycka! Vi följde västra sidan för att få mindre vågor. I den lilla sjön Jumma som man kommer till via en kanal tog vi fika på stenarna. Härligt! Lugnt och solsken. Vi fortsatte upp till Breanäs för att kolla in vindskyddet. Fyra små barn med föräldrar kom före oss. Vi hittade en perfekt övernattningsplats med sandstrand för badet och tre eldstäder att välja mellan. Vi slog upp tre tält, badade och satte upp eld. Vi fick en härlig kväll vid brasan. Pannlampor gjorde att vi hittade hem i snåren mot tälten. Sömnen blev god. Åskan syntes på natten över Kristianstad. Luften gick ur några luftmadrasser men det gick faktiskt bra att sova ändå. Morgonen var lite blåsig men på detta fina ställe fanns lugna platser även då. Vi tog frukost vid stranden och plockade sedan blåbär som det fanns i mängder. Här är det verkligen fin natur. Vi kom inte iväg förrän vid 11-tiden och körde då in i den fina näckrosviken intill. Vit och gul näckros sågs, den sällsynta röda finns i sjön men längre söderut. Vi paddlade sen i motvind söderut och höll oss nära land. Nere vid Kvinnoöarna kom vi på öppet vatten där vågorna gick rätt höga. Vi kom in till Södra Kvinnoön och hade fått upp packningen då ett lätt regn kom. Vindskyddet var bra. Efter regnet la sig vågorna och det blev lättare att paddla. Det var ett rent nöje att köra den sista biten ner till Immeln. När vi kom iland kom ett lätt regn.
Februari gav fortsatt fina skridskoturer och även Halland och Blekinge besöktes och säsongavslut i Västergötland
Lursjön och Tydingen kring Hästveda är fina skridskosjöar. SIK hade tur dit 1 februari. Det blev ett varv medsols och andra varvet motsols. Jag ledde grupp 3 och vi drog på bra både i medvind och motvind. Två varv ger 20 km. sjön lägger sig lite senare än andra sjöar pga djupet. Badplatsen är en bra startpunkt. Det tar med bil från Lund 1,5 timme innan man står på isen. Vi tog bilarna och körde en bit österut och kom till Tydingen. Det är en trevlig sjö. I sydvästra hörnet inns badplatsen där vi startar. En rundtur blir 14 km men med kryssningar mellan öarna och in i vikarna på den västra sidan blir turen mycket längre. Här finns också en del svaga sund.
Den åttonde åkte vi till Immeln norr om Kristianstad. Det är en sjö jag gärna återvänder till. Nu var det flera år sedan jag kört skridskor där. De är en stor sjö och startar man i Immelns samhälle i söder och följer östra sidan vilket är det vanliga är det höger svängar hela vägen norrut eftersom sjön ligger NÖ-SV. Fördelen med detta val är att vinden som ofta kommer från sydväst undviks eller underlättas om man tar turen tillbaka i skydd av skogen längs västra sidan. I nordvästra delen finns i regel svagare partier i alla sund kring öarna. Andra startpunkter är Breanäs mitt på västra sidan, Mjönäs på östra sidan eller Nyteboda i norr.en rundtur blir 55 km. Man kan kombinera med Filkesjön i norr och vidare med Raslången och Halen. Från Immeln i söder och Fritsatorpet i norra Halen och med medvind får man en underbar tur genom att beställa en taxi tillbaka till Immeln! Det är Skånes tredje största sjö, 81 m över havet, största djup 28 meter öster om Breanäs udde, antalet öarna är 79. Sjön har haft och har ångbåtstrafik Immeln-Nyteboda. Förr transporterades svart diabas med båt från Rörvik i nordvästra viken till järnvägen i Immeln. Diabasen finns norr om sjön och är ett av de få ställen i världen där denna bergart finns. Jag ledde en bra grupp 3 runt hela sjön denna dag på snömoddsbegjuten is och med stelnande tunn styrande sörja på slutet vilket var ganska jobbigt. Med lätt sol hela dagen blev det en fin tur.
14 febr åkte vi till Hallandsåsens Västersjön och därefter Oxhultasjön i Halland. Det blev en biltur på ca 10 km mellan sjöarna. Det tog en timme att köra till Västersjön från Lund. Sammanlagt blev bilturen på 250 km. Västersjön ligger vackert kringgärdad med bokskog. Det finns inga öar eller vikar, rundturen blir 10 km. Denna dag låg ett snötäcke som i södra delen var styrande speciellt där isen hade marängkvalitet och där upphöjningar med tjockare snö bildats. På norra delen var snön betydligt mindre besvärande. Det kändes rätt läckert att åka off-pist på isen. Jag ledde en grupp 3. Oxhultasjön påminner om Fjällfotasjön, flikig och varierad och lätt förvirrande. Det var en trevlig halländsk bekantskap. Här kan man variera sträckningen och få ihop drygt 10 km på en rundtur.
21 febr blev det premiär för havsis. Det var området väster mellan Karlskrona och Listerby som fåt bärbar is under senare delen av veckan. Natten till dagen för vår tur kom det 1,5 cm snö som inte var styrande men som dolde en del för oss. Vi klarade oss utan plurr under Sven Karlsson ledning men mötte en snabb blekingegrupp som hade plurrat. Vi startade vid Listerby, Slättanäs brygga, och körde strandnära ända fram till Karlskrona. Känslan att komma sjövägen in i stan och glida in vid båtbryggan i centrum var häftig. Vi körde genom Danmarksfjärden och vid Sjuhallas fina villor drog vi ner förbi Långö och in till Trossö och ut runt Dragsös fina kolonistugor. Dessförinnan hade vi passerat bland annat över vägen till Hasslö, rundat Tromtö, passerat Skillingenäs och Nätraby och sett alla fina villor längs havet där. Återtåget gick först i ungefär samma spår utan vikarna men sen över Almö udde, in genom sundet vid Jordö och upp runt Helge ö för att avslutas med medvind in i Torafjärden. Jag ledde gruppen sista delen och kom på något ställe in på lite väl svag is. Det är inte lätt att orientera sig på nya ställen där allt ser lika ut första gången.
Lååånghelg 27 till 29 febr. Tre dagars skridskoturer, heldagar, i trevliga skridskokompisars sällskap! SIK´s årliga övernattningstur brukar vara en höjdpunkt på året. I år hittade vi isar i Göteborgstrakten, närmare bestämt sjön Mjörn vid Alingsås som vi åkte på hela fredagen. Den rundtur vi gjorde blev faktiskt hela sju mil lång. Men då var vi inne i de flesta vikarna. Det är en mycket trevlig sjö att skrinna på med låg klippkust blandat med skog och villor. På grund av svagare partier väster om Alingsås drog vi ut på sjön och angjorde några öar där vi satt och njöt i solen. Andra dagen gjorde vi sjöarna Ömmen och Stora Färgaren, även dessa trevliga skridskosjöar. Lördagen bjöd på kalasväder och kanonfin is i södra delen av Ömmen vilket övergick i lite buligare men helt godkänd is senare. Det blev en trevlig promenad mellan sjöarna, först nerförsbacke till Stora Färgaren som ligger betydligt lägre och sen uppförsbacke tillbaka. Det är ett väldigt trevligt och omväxlande landskap i dessa nejder. Nivåskillnaderna var förvånande. Här har GLSK, alltså göteborgsskrinnarna, en klassiker som en del av dem gjorde, nämligen från Hindås till Gräfsnäs. De startar i Nedsjöarna och går över till Ömmen, vidare norrut till Sävelången, över Mjörn och slutligen över Anten upp till slutmålet i norr. Detta utspelar sig i Bollebygds kommun. Det nya vandrarhemmet i Hedefors var trevligt och fräscht att bo på. Vi var 23 personer som logerade där. Det ligger vid Säveån i det gamla bruket. Hit till denna bygd kommer jag att återvända sommartid. Mjörn lär vara bra som fiskesjö. Tredje dagen körde vi söderut på väg hem och mellanlandade vid sjön Fegen som beskrinnades med nära sju mil i högt tempo. Vägen dit gick på småvägar genom skogsbygd genom Bollebygd, Kinna, Öxabäck, Mjöbäck, Svenljunga och Ätran och sen upp till Sandviks kyrka där vi startade. Fegen är långsmal, utan klippor och bebyggelse men trevlig att skrinna på. Dagen började i Västergötland, övergick till Halland och starten skedde i Småland. Alla tre landskapen skrinnar man på vid en rundtur på Fegen. Det är bara 15 km till Ullared köpcenter om man tröttnar på naturen. Med detta var skridskosäsongen slut. Det var en sällsynt lång och fin säsong! Efter två dåliga skridskovintrar så var detta vad som behövdes!